ASAM LAKSA CINA |
LEMAK LAKSA |
KARI LAKSA |
Resepi :
Bahan-bahan Utama:
- Ikan tenggiri (boleh juga guna ikan lain dengan mengikut citarasa anda)
- Laksa panjang
- Bawang besar
- Bawang putih
- Halia
- Lengkuas
- Belacan kampung (untuk lebih sedap , guna belacan warna merah)
- Nenas masak
- Telur
- Cili kering kerinting (direbus sehingga lembut , ditoskan , digunting pendek dan dikisar)
Bahan-bahan Sampingan :
- Daun kesum
- Bunga kantan
- Serai titik
- Asam gelugur
- Pes asam jawa
Cara memasak :
- Rebuskan ikan tenggiri dengan letak asam gelugur (3 keping) dan ketuk serai (sebatang).Simpan air rebusan untuk dibuat kuah nanti.
- Celurkan laksa panjang dalam air panas dan lakukan bawah air papi dan toskan. Apabilaair sudah keirng , tuangkan sedikit minyak dan gaul rata supaya laksa cantik berkilatdan tidak melekat.
- Panaskan minyak tumis cili sehingga pecah minyak. Masukkan serai yang dititik dengan bunga kantan dan gaul seminit .
- Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis sehingga mendidih. Lurutkan separuh daun kesum. Tumis lagi seminit.
- Masukkan isi ikan dan kacau supaya sebati dengan bahan tumisan.
- Masukkan air rebusan ikan. Renih sehingga mendidih dan masukkan asam keping dan pes asam jawa.
- Renihkan lagi sehingga menggelegak. Tutup api , lurutkan lagi baki daun kesum dan jangan lupa perasakan kuah laksa.
Tuangkan kuah dahulu dan letak mee laksa diikuti daun salad yang dihiris nipis , telur rebus , potongan nenas , timun atau daun pudina (ikut selera anda)
good
回复删除